2009. június 2., kedd

Hővisszanyerő szellőzés

Nyáron megoldott a ruhaszárítás, de télen? Növényöntözés, fürdés,főzés, minden páraképződéssel jár, illetve új építés esetén még a vakolat is tartalmaz valamennyi vizet.Szellőztetni sokáig nem lehet, mert akkor mért fűtjük fel a lakást drága pénzen, ha utána kiengedjük az ablakon a meleget.
Mi lehet az egyik megoldás?

Higroszabályozású szellőztetési rendszer

Ez egy olyan szellőzőrendszer, amely egy adott helyiség páratartalma alapján szabályozza a
levegőmennyiséget. E rendszer elemei egész évben működnek akár külső áramforrás nélkül is, és mindig csak annyit szellőztet, amennyit feltétlenül szükséges.

Légbevezetők minden nyílászáróba:

a légbevezetőkben egy zsalu található, amelyet a páratartalom változás nyit vagy zár, szélsőséges időjárás esetén( kemény hideg, nagy szél) egy retesszel lehet biztosítani







Légelvezetők minden vizes helyiségbe:

pára által vezérelt, lehet akár mozgásérzékelős,késleltetve, így nem akkor zümmög a fejünk felett amikor ott vagyunk a helyiségben















Központi Ventilátor:

Családi házak levegőjének elszívására alkalmazzák. Pincébe, padlásra mindenhova elhelyezhető.
Én padlásra tenném, így nem kell álmennyezet alá rakni az összekötő csöveket, és így hangja sincs. A fogyasztása se borzasztó, mert 25-60W-ig kajál, attól függően, hogy hány légm3-t forgat, és ezt se egyfolytában 0-24-ben teszi.
100 vagy 125 mm-es átmérőjű csöveknek helyet kell hagyni a födémen,és ezt a padláson elvezetni a ventilátorig.




1 megjegyzés:

Eugen írta...

Jó cucc ez, nyáron is jó, amikor a hűvös éjszakai levegővel át lehet szellőztetni a házat, így kellemes a klíma napközben.
Sok sikert, olvasom a blogot, várom a bejegyzéseket!